Ciekawa lista. Do mnie akurat idealnie nie pasuje. Ale nie jest najgorzej. Zresztą, oto szczegóły:
Punkt 1 - Pasuje do mnie w jakiś 95% zależy jednak o sytuacji i można się szybko uczyć tego.
Punkt 2 - Znów jakieś 95%. Zależy czy krytyka jest słuszna, obiektywna i czy występuje często odnosząc się do tej samej rzeczy. Nigdy nie reaguje wrogo, a co najwyżej irytacją.
Punkt 3 - Pasuje w zasadzie w 100%. Ale nie zawsze człowiek ma możliwość do końca się czemuś spokojnie sprzeciwić jeśli się z czymś nie zgadza.
Punkt 4 - Pasuje w 98 %. Nie mam napadu gniewu z powodu pierdół, a jeśli już to baaardzo rzadko ostatnio.
Punkt 5 - Tu jakieś 80 % będzie. Czasami się głupio nad sobą rozczulam, ale nie szukam winy za swój los u innych osób. Sporadycznie jeśli już. Potrafię się często jednak wziąć w garść i powiedzieć ,,NIE !"
Punkt 6 - Pasuje w 100 % z bardzo rzadko lekkim wahaniem. Kiedy znajduje się w trudnej sytuacji (na lodzie) zawsze jestem opanowany, spokojny i myślę o rozwiązaniu problemu oraz ewentualnych wariantach.
Punkt 7 - Jakieś 80 %. Staram się być cierpliwym, ale trudno to czasem osiągnąć. Bywam jednak często wytrwały za co los zwykle mnie wynagradza. Nie narzucam się w towarzystwie i zawsze staram się do niego dostosować, choćbym nie wiem jak wyjątkowym się czuł. Zdaje sobie często sprawę, że muszę się ,,zniżyć" lub ,,podnieść" do wymagań i możliwości innych osób.
Punkt 8 - Pasuje w 100 %. Ja przegrywać akurat umiem. I umiem spokojnie z pokorą przyjąć fakt, że moja ulubiona drużyna piłkarska przegrała nawet bardzo ważny mecz.
Punkt 9 - Jakieś 95 %. Czasami stwarzam sobie jakieś dylematy wyssane z palca nie mające w moim realnym życiu codziennym jakiegoś większego znaczenia. Ale też prawie zawsze jest tak, że je w końcu rozwiązuje lub z siebie wyrzucam.
Punkt 10 Pasuje na 99 %. Nie przechwalam się niczym. Mimo, że mam poczucie wyjątkowości nie wynoszę tego specjalnie na powierzchnię. Do wszystkich staram się mieć szacunek, a jeśli czuję, że mnie ktoś chwali nie potrzebnie czasem czuję się skrępowany i zawsze wyrażam ewentualną niezgodę delikatnie.
Punkt 11 - Pasuje w 100 %. Przykład? Podoba mi się Łódź, podoba mi się Kraków. Nie mogę być specjalnie dumny bo nie jestem rodowitym mieszkańcem któregoś z tych miast i w żadnym z nich nie mieszkam. Ale jestem z nich dumny jako rodak !
Punkt 12 - Niech będzie 99 %. Nie krytykuje ludzi, że postępują wbrew moim oczekiwaniom i poglądom. Czasem jedynie wyrażę odpowiednio swoje niezadowolenie, ale jeśli coś nie idzie tak zastanawiam się też czy nie ma i też w tym mojej winy !
Punkt 13 - Jakieś 95 %. Jeżeli chce czegoś dokonać i coś osiągnąć zawsze ,,buduję sobie" jakąś drogę do tego celu, ale czasem potrzebuje dodatkowych ,,ekspertów" w postaci czasu czy czyjejś podpowiedzi.
Punkt 14 - 90 %. Staram się tak żyć, ale nieśmiałość i czasem niskie poczucie własnej wartości przeszkadzają. Próbuję często poznać to co inni chcą mi zaoferować i w zamian ja nierzadko oferuje swoich ,,kandydatów" jeśli chodzi chociażby o świat rozrywki.
Punkt 15 - 99 %. Po prostu czasem jedynie drobne ,,grzeszki" się zdarzają.
Czy jestem dojrzały emocjonalnie? Możecie mi odpowiedzieć.